28 December

Maninjau Lake, Sumatra Indonesia.

Vi tog en tre timmars buss från Bukettinggi till Maninjau lake
ett mysigt ställe där vi hittade en bungalow vid vattnet..
Tyvärr så har det regnat och varit dåligt väder sedan vi kom hit så vi har inte gjort någonting..

Efter att i 4 dagar stressat och sovit alldeles för lite så tar vi igen oss i två dagar här.

Imorgon åker vi till Lake Toba som är en av asiens största sjöar..
ALLA har rekomenderat detta ställa så vi hoppas att det blir AS BRA!.

Vi har dock hört på ryktesvägar att det kan vara svårt att hítta rum så här 2 dagar innan nyår men vi höppas på det bästa och vi har ju alltid klarat oss innan så det ska väl inte vara några problem..







25 December

Sumatra, Indonesien

WOW!.
Jag tror att jag hade en basta/varsta julafton i mitt liv igar.
Vi landade lite forsenade i Padang vid 9 tiden pa morgonen och blev chokade nar vi fick lamna fingeravtryck innan vi fick lamna flygplatsen. Trots denna OTROLIGA chok (;P) tog vi oss in till staden eftersom jag hort att den skulle vara fin att strosa omkring i (NOOOOOOOOOOOOT!)

P.ga jorbavningare har de flesta guesthousen blivit forstorda och vi kunde verkligen inte hitta nagot billigt stalla att bo pa..
Vi tog en tuk-tuk till nagon slags buss arrangor som ville ha 50kr for mej 50 kr for Dragan och 50 kr for vara vaskor????????????

Eftersom att allt vi sovit under natten var 40 min pa planet sa vi ja och satta oss for att vanta i 5 timmar.
Vi traffade en massa trevliga manniskor och blev bjudna pa kaffe och mat.
Efter att ha samlat oss lite insag vi att det later som att priset ar otroligt hogt sa vi gick och fragade pa stallet igemte.
Dom sa 30 och helt plotsligt star killen vi lovat innanfor dorren och sager att vi MASTE aka med honom, vi sa nej och helt plotsligt andrar sig kvinnan som fran borjan ville ha 30 till samma pris som den andra.

Vi tog vart pick och pack och gick darifran.

Vi forsokte annu en gang hitta hotell utan att lyckas, efter det spannderade vi ca 2 timmar pa att aka fram och tillbaka i stan for att hitta en satans buss.


Efter mycket om och man och en massa vark i benen hittar vi en minibuss som visar sej kosta 40 for mej dragan och vara vaskor.
Trotta som aldrig for begav vi oss till Bukettingt, en mysig stad och otroligt modernt.
Nar vi kom fram gick vi over halva stan for att hitta nagonstans att sova. Allt var fullt och det slutade med att vi betalade ett otroligt overpris for tva sangar och en lampa men sova fick vi.


Idag har vi gatt hela dagen, vi har varit pa en SUPER stor marknad och bara kollat runt i staden och iman aker vii till ManiNjao Lake som ska vara super fint.


Indonesien i punkter

  • Indonesien ar ett utav de vackrate landerna jag varit i (och da har jag bara varit har en dag och sett nastan ingenting)
  • Inonesien ar billigt och de handlar med Rupies (som i Indien)
  • Indonesien betyder Indien oar aven om dom igentligen inte har nagot att gora med Indien.
  • I en stad i Indonesien med en befolkning pa 2 miljoner manniskor pratas det 180 olika sprak.
  • Indonesien har VARLDENS trevligaste manniskor, jag har aldrig varit i ett land med sa leende och trevliga manniskor, vart du an gar ler folk och halsar pa dej. Det ar for mej helt otroligt. Jag far en tar i ogat sa trevliga dom ar.
  • Indonesier vill ta kort pa dej, mycket och ofta.


BOMSHAKALK..



Hungrig!?







Dom 2 trevligaste manniskor jag nagonsin traffat, dom var sa nervosa for att komma fram och prata att dom latsades intervjua oss med hjalp av en mobiltelefon, nar dom sag att vi inte var farliga blev dom lugnare.. :)




24 December




Från oss båda till er alla
en RIKTIGT God Jul.


23 december

Vi börjar med att ursäkta oss för att vi inte hört av oss eller varit kontaktbara i någon vecka, vi har en bra anledning.
Eftersom att det var ett tag sedan jag nyss gjorde mig läst här på så delar jag helt enkelt upp det med mysiga övertexter så kan alla våra typ 10 läsare välja själva vad dom vill läsa;)


1. Luang PraBANG.

Här plötlsigt krossades våra drömmar om Laos.
Visst är Laos pitureskt och otroligt charmigt men det är något som inte står rätt till när du kommer till "stor" staden Luang Prabang..

Buss resan fick oss att minna om Indiens ocharmiga sidor.
20.00 kollar jag på klockan och ler stort över att det bara är halva tiden kvar, Tji fick vi.!
01.00 hade folk gjort upp eld och drukit BeerLao, kanske till och med några Lao Lao snapsar hade smekt ett par strupar. Bussen däremot hade gjort sitt för den här resan eller för evigt enligt mig men för Lao människor kan den nog ta några fler 12 timmars körningar innan den är redo för bil-himmlen.
När guds ljus vid 01.30 bländade mig var det endast för att restas med oss.
En ny buss men människor som INTE har någon som helst med känsla för trötta utläningar som inte har en anning om vart dom skasitta på den överfyllda bussen.
Resten av 6 timmars resan satt vi längst bak på 5 sitts platsen, jag fick nöjet att sitta gämte spyan..


Luang Prabang var skrattretande, staden är en gamal fransk koloni som betyder att alla hus är små bruna och gatvar eorna små och gjorda av stenar.
Boendet var dyrt, väldigt dyrt med tanke på att allt vi hade var två madresser och en fläkt.
Ägarna var ett äldre par i 70 års åldern som båda pratar förstålig franska och inte så förstålig engelska. 
Att hyra en moppe kostar 25 dollar ett billigare sätt att ta sig runt är med cykel som kostar 15 dollar, Dragan blev röd i ansiktit när han hörde priserna.
Det finns en massa tempel, en tyst natt marknad, ett svenskt bakeri med pizza, damsugare och algrens bilar, det som ses mest är turister.

 

2. Vem är du och varför vill du mata mej?

Vårt rum låg på andra våningen tillsamans med tre andra rum vars två av dem hyrs ut till som turister som oss det 3dje är
ägarens egna rum och den 4de är är ett öppet vardagsrum med Tv, soffa, fotölj och en säng där en av de som jobbar där sover,
mamman sover i hallen på nedervåningen.
En kväll när jag kommer upp lite efter Dragan till våning två möts jag av 4 glada ansikten, ett av dom var Dragans.
Han hade gjort sig bekväm med ägaren och ett franskt par, jag fick mig en fotölj och kom snabbt in i vänlighetens värme.

Den äldre mannen bjöd på vad han kallade vitamin men som vi alla västläningar skulle kalla sprit med döda djur i, fransmännen
bjöd på lao lao som är laos egen sprit och kostar ingenting, vi bjöd på bison och amarula (skikligt inhandlade på taxfree)
Efter ett par rejälla och en väldas massa franska linsisterar Herr.Lao på att bjuda på mer vitaminer denna gången i tugg format,
en svart massa som lukar blöt hund.
Vi är inte dom som är dom MEN den smakade värre än luktade.
Herr Lao som nu var rejällt rund om fötterna insisterar på att ,även om jag öppet ätit en bit och gömt smuglat ner ett par bitar
i fickan, jag ska ha mer så utan direkt val matar han mej med denna lik luktade term och jag måste helt enkelt svälja.

Senare på kvällen kom även Mamma Lao hon serverade mat i form av kokta grönsaker och log mest hela tiden, även hon fick i sej en del av det goda. Under samtalens gång kom gafflar fram slängandes i våra ansiktet då mamma tyckte att hon skulle ta hand om oss som sina egna och mata oss.
Med hjälp av ett snaps glad tog vi oss egenom nästan alla flaskorna och vid 9 tiden fick vi säga godnatt till Herr Laos som inte riktigt fixade trycket.




3. Muang Gnoi- What to do?

Vi tog en buss från Laung Prabang till Muang Koi, det tar ungefär 3 timmar och om du vill åka det billigaste sättet tar du en lokal buss som i Laos kan betyda en stor tuck tuck där alla inte får plats och folk får dela golv med ris kassar och handbagge.
Efter det tar det ca 30-60 minutar med båt till Muang Gnoi.

När vi stigit ur båten och tagit oss upp för den långa trappan blev vi bemöta av en annan mama, mama Yum som stolt skröt om sina fina fina bungalows, med toalett, hamock och en otrolig utsikt.
Priset var samma som för rumet med två madrasser och en fläkt så vi följde troget efter mama Yum och blev trevligt överaskade när allt hon sagt faktiskt stämde och att vi fick det ännu billigare..

Staden Muang Gnoi tar ungefär 7 minuter att korsa, det finns två "stora" sand vägar och den ena går endast hamnen upp till staden. Att komma dit var som att i en vild kastning bli slängd tillbaka till 1800-talet förutom att varje hus har en parabol lika stor som min altan och att man ibland skymtar skenet av en mobil telefon.
Elektrisiteten lyste med sin frånvaro mellan kl 18.00-21.00 (beroende på väder och vind) finns elektrisitet tillgänglig och det är under dessa 3 timmar som Muang Gnois invånare skräck tittar på Tv och det är då nästan alla reatauranger (det vill säga 2) ställer ut till buffe på gatan.
Det finns inga bilar eller mopeder några få cyklar men inte så mycket mer.

Staden är tyst och lugn så hängmattan var helt enkelt stället att vara på, vi spenderade säkert en 80% av vår vakna tid på 12 dagar i våra hängmattor. Spa för själen.
Muang Ngoi är det vi alla turister letar efter, det har bara varit öppet för turism i 2 år och det har slått till hårt, det finns många bungalows att välja mellan och ett internet ställa håller på att öppna. Jag är glad att jag var där innan 24h elektrisitet kom.





4. Tuppen är ju för gammal!!!

Så vi bestämde oss för att grilla, vi ska köpa en levande kyckling och grilla den över öppen eld på den lilla ön som ligger just utanför vår bungalow.
medvärkande var jag, Dragan, Sebastian (vår tyska granne), Zultan (En Slovak som jobbar i Norge) Jason (En cyklande amerikanare)
Ingen av oss åt någonting på hela dagen, vi gick och dreglade efter kycklig, ris och bearneis sås som vi fick av mamma när hon var på besök.

Vi fixade stolar, talrikar, öl, ved, lök, vitlök m.m.
Kyckling fick vi köpa av mama Yum när hon promenerade in på Sebastians balkong med en levande tupp och frågade om vi ville ha den kollade alla lite extra och undrade om den inte var lite för gamal men mama förklarade att det inte gick att få någon yngre, dom säljer inte sånt.
- Nähe va fan får folket kyckling i från då?.
Vi alla som hade gått inför det så vida pass fick helt enkelt nöja oss med en ca 4 år gamal tupp.

Oj oj oj som dom fixade med den jävla tuppen, vi fick den plockad och färdig men vi stopade den med en massa gott, försökte få  den att sitta på en pinne och gjorde i årdning allt perfekt.
Det kurrade i allas magar när den började bli gylenbrun och bara för att få till den bra lät vi den ligga på elden en bra stund. Dags att hugga i, Om du kan.
det gick inte att tugga på den gamle hönan och ingen av oss fick i sig något i kött väg.
hela kvällen satt vi och kved efter att få en ordentlig mat bit i magen och det vi fick var kall bearnies sås och klabbigt ris men kul hade vi, plus att smart som jag är hade jag inhandlat ost och baguett innan grillningen.





5. Akta dej för minorna!!!

Det som finns att underhålla sig med när man är i Muang Gnoi är hängmatta, ett litet fik där man kan dricka kaffe eller kanske en jordnötts shake och sen finns det en liten trekking du kan göra till lite små byar som ligger runt omkring.
Det tar ca en timma att ta sig till närmaste by på vägen finns en djup grotta du kan gå in i (ta med ficklampa) längst vägen följer en flod som du på visa ställen kan stanna och ta dej ett bad..
efter ca 40 minuter kommer du till ett ris fält och just innan det finns ett litet hus med en massa skyltar uppställda utanför.
Dessa skyltar beskriver att du ska följa stigen och inte röka, människorna i detta hus jobbar med en sak hela dagen, leta minor.
Man blir inte alls nervös när man ska promenera på ett ris fält med en massa kossor och tjurar och vem fan vet när en mina kan gå av.

Byn är ännu mindre än byn vi bor i.
Det finns några få guest house och restauranger där vi tog en nuddel soppa och köpte lao lao. En liter Lao lao kostar i byn 10 kr dom gör även Lao lao ute öppet i byn.
Alla i män i byn har ett vapen, antingen är det är STOR kniv som änger vid sidan av byxorna eller en Emil i Lönneberga bössa fast mycket längre. Vi vet fortfarande inte vad dom har bössorna till men om jag får gissa så är det till alla djur som rör sig..


6. 36 Timmars buss och lite till..

Okej nu hade vi stannat väl länge i Muang Ngoi och det var dags att ta sig därifrån.
Vi hade bestämt oss för 4000 öarna, vilket låter som att det är ett ställe med 4000 öar, det finns 3 och två av dom sitter ihop
Nu är ju bara problemet att vi är långt uppe i norr och öarna är långt nere i söder.
vi började resan den 13 December kl 09.30, det började med en halvtimmes buss, tre timmars mini buss, 12 timmars vanlig buss,
vänta i viantien i 5 timmar, 19 timmar på nästa buss, 10 minuters båt, 2 timmars tuk tuk, båt i ca 20 minuter och sist men inte minst en promenad på 2 km i varmen.

En skratt resande resa men inget gick iallafall fel och det är vi glada över.
Väl framme träffade vi av en slump Zultan (Tjecken som jobbar i Norge) och han lovordade Mr.Paos gest house, väl dags att sova märker vi att det finns myror ÖVERALLT och när dom bits kliar det värre än myggor.
Dragan blev biten i läppen och 15min är den dubbelt så stor.
Jag vaknade på morgonen med förkylning och feber, vilken härlig tid;)

 

 

 

Det vi har kvar i Laos är 6 dagar på ön, 18 timmar buss tillbaka till Viantien (laos huvudstad) och den 23 flyger vi till Malayisa den 24de flyger vi till Indonesien.


BOMSCHAKALAK..

 


RSS 2.0